Over ons

We leven in een enorm spannende tijd die een algeheel ontwaken laat zien in de gehele wereld. Oude waarheden blijken opeens niet zo waar meer te zijn. Problemen lijken niet opgelost te kunnen worden met het oude bewustzijn. Verdeeldheid in religies maakt langzaam plaats voor een universele spiritualiteit die in het hart wordt gevoeld. De wereld is in beweging, want het bewustzijn van de mensheid is in beweging. Nieuwe visies, vergezichten, ontdekkingen en initiatieven duiken overal op. BRES nodigt u uit mee op ontdekkingsreis te gaan en biedt met elk nieuw nummer een selectie van boeiende informatie.

BRES wil net als vroeger een spannend tijdschrift zijn en een ‘kroniek van onze beschaving’ op het gebied van bewustzijn, nieuwe wetenschap, spiritualiteit, verborgen geschiedenis, wereldwijde ontdekkingen, duurzaamheid, alternatieve genezing. Doordat elk nummer een ander thema behandelt kan diep op het onderwerp worden ingegaan, vanuit verschillende invalshoeken en met de visie van de huidige tijd. Daarbij vormt telkens een serieuze spiritualiteit de rode draad in het themanummer, een spiritualiteit die voor iedereen herkenbaar is omdat ze universeel is, niet gebonden is aan uiterlijke dogma’s en rituelen, en innerlijk beleefd en ontwikkeld wordt.

BRES kunt u waar dan ook – in huis, in de tuin, op een terrasje, op vakantie – op uw gemak lezen. En u kunt er altijd weer naar teruggrijpen, omdat het een echt bewaartijdschrift is in een handzaam formaat. Wij hopen dat het uw eigen dierbare tijdschrift wordt, en blijft, waaruit u inspiratie kunt halen voor uw eigen leven en uw eigen unieke rol in deze wereld. Want het bewustzijn is altijd in beweging.

BRES Magazine verschijnt 6 x per jaar en elk nummer behandelt een specifiek thema.

HISTORIE

BRES was sinds de oprichting in 1965 het eerste tijdschrift voor ‘andersdenkenden’ waarin schrijvers als Jacques Bergier (Dageraad der magiërs), Erich von Däniken (Waren de goden kosmonauten), Immanuel Velikovsky (Werelden in botsing), een totaal ander beeld lieten zien van de wereld en de mensheid dan men in de schoolbanken voorgeschoteld had gekregen. In het tijdperk van de Beatles waren mensen bereid om zich open te stellen voor andere gedachten en mogelijkheden met betrekking tot ons wereldbeeld, bewustwording en spiritualiteit. BRES was spannend, baanbrekend en beslist een ‘must-have’ waar je niet omheen kon. BRES heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de bewustwording van het Nederlandse lezerspubliek.

BRES is in 1965 opgericht door J.P. Klautz, oud-directeur van Elsevier, naar het voorbeeld van het Franse tijdschrift Planète van Louis Pauwels en Jacques Bergier, auteurs van Dageraad der Magiërs. Ted Klautz heeft Bres gerund tot 1981, waarna hij de redactie overdroeg aan Simon Vinkenoog, Tom Ordelman en Martin Boot, terwijl Elsevier de nieuwe eigenaar/uitgever werd. In 1984 werd Dries Langeveld de nieuwe eigenaar en hoofdredacteur van BRES tot aan zijn dood in 2005. Na het overlijden van Langeveld kwam het blad in handen van de uitgever Reinoud Douwes en Coen Simon werd hoofdredacteur. Hij werd in 2007 opgevolgd door John van Schaik die als ondertitel aan het tijdschrift toevoegde tijdschrift voor religie, wetenschap en gnosis. Door John van Schaik’s expertise in middeleeuwse mystiek, manicheïsme en gnostisch christendom had het tijdschrift een sterk gnostisch karakter.

Bekende medewerkers van BRES in de jaren 70, 80 en 90 waren onder meer Simon Vinkenoog (van 1968 tot 2004), Alexandra Gabrielli, Hubert Lampo, Colin Wilson, Jac Vroemen, Rufus C. Camphausen, Karen Hamaker, Robert Hartzema, Ludo Noens, John Anthony West, Prof. Gilles Quispel, Jan Gerhard Toonder, Christian Vandekerkhove en Noud van den Eerenbeemt.

Eind 2012 is het tijdschrift overgegaan naar VBK-Media/AnkhHermes en begin 2013 is John van Schaik opgevolgd door Emy ten Seldam, die in de jaren 70 bij uitgeverij N. Kluwer/Ankh-Hermes werkte, in de jaren 80/90 bij uitgeverij Terra en vanaf 1999 tot 2010 uitgever was bij Ankh-Hermes. De ondertitel van BRES werd nu gewijzigd in bewustzijn in beweging. In de zomer van 2014 heeft Emy ten Seldam, samen met Edicola Publishing in Deventer, het tijdschrift overgenomen. Vanaf nr. 288 is het tijdschrift vernieuwd: full colour en 96 pag. in plaats van 80.

  • Website gerealiseerd door TwinDigital